Salı, Mayıs 23, 2006

MAVİ AY (Moonlighting)


En fenomen dizi Dallas idiyse, en sevilen dizi de Mavi Ay idi. Mavi Ay, gözden düşmüş eski model Maddie Hayes'in iflas ettiğini öğrenmesi ile başlamıştı. Maddie kendine kalan tek mülkü olan Mavi Ay detektiflik bürosuna giderek buradaki personelle tanışıyor, ve müstakbel ortak detektif David Addison, Maddie'yi delirtiyordu. Telefonlara kaçık bayan Topesto cevap veriyor ve her seferinde "Mavi Ay detektiflik bürosu, kedinizi mi kaybettiniz, kocanız mı evden kaçtı..." vb vb bir şiirle açıyordu telefonu. Sonradan şapşal Herbert Viola ile evlenmişti. David Addison'ı yani Bruce Willis'i, nurlar içinde yatsın rahmetli Alev Sezer konuşmuştu. Dizinin ülkemizde bu kadar sevilmesinin, Bruce Willis'in çılgın popülaritesinin sebebi bence bu harikulade sanatçının yaptığı başyapıt dublajdan ileri geliyordu. Dizimizde ise Maddie ofisi satmayıp David ile çalışmaya başlıyor, bunlar çılgınlar gibi kavga ederken bir yandan da davaları çözüyorlardı. Tartışmadan sonra David odasına gider ikisi de karşılıklı olarak çaaattt diye kapılarını çarparlardı. Maddie hep ipekli etek ve bluz giyer, ofise gelip asansörden çıktığında koridorda yürürken yırtmacından güzel bacakları sergilenirdi. David ve Maddie'nin aşkını izlemek nasip kısmet olmadı ama bize, dizinin ortalarından sonra olaylar absürd bir hal alarak abuk subuk şekilde sona ermişti. Bir de dizi yayınlanırken TRT radyo 4'ten mi ne İngilizce orijinal dublajı yayınlanırdı.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

super bi diziydi ha arada digiturkte izlerdim :D

Adsız dedi ki...

O zamanlar kucuktum, dusunmezdim dublaj hakkinda falan tabii. Fakat, simdi dusunuyorum da, gercekten de hakkini vererek yapilmisti Bruce'un canlandirdigi karakterin dublaji.

Adsız dedi ki...

Geçen Bruce'un belgeselinde izledim, bu dizide onu oynatmak için sadece 1 kişi uğraşmış ve ABC TV sinin bu yeni dizisine adamı layık görmemiş hiçbir yetkili, artık yönetmenmi, birisi o kadar ısrar etmişki bu doğru adam diye sonunda kabul etmişler ve Bruce Wills efsanasi ile dünya tanışmış.

Adsız dedi ki...

"haydi sevgili olsunlar" hissiyatiyla her bolumunu heyecanla izlerdik. hep hadlerini bilirler, sinirda dururlar, sevgililikleri bir baska bahara kalirdi. neden bilmiyorum, bu dizinin muzikleri cocuk bile olsam erotik gelirdi(elbette o zamanlar bu kelimeyi bilmiyordum). saksafonlu birsey diye mi oyle gelirdi acaba..

Adsız dedi ki...

eşsiz 1 eserdi. en azından benim için...

Adsız dedi ki...

Bruce'un Die Hard dizisine baslayip sonra da kendini gercek amerikan kahramani olarak havalara sokmadan onceki haliydi- ki o zaman herkes hayrandi ona. Daha sonralari iyice siyirip US halki icin Bush u destekleyerek Irak'a gitmeye bile kalkti detektifimiz...

kimi dedi ki...

bizim stemizin en cok beyenilen dizisi secildi unutulmayuan efsaneler bolumunde
www.steala.org

Korhan Korman dedi ki...

Tek kelimeyle muhteşemdi. Kahkahalarla güldürüp hüzünlendirebilmeyi de başarırdı. Hadi aşk yaşasınlar diye denyoca beklerdim. Bana neyse:) Brucu Willis in kendi saçlarıyla göründüğü tek yapimdir galiba..

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle: işte efsane

Adsız dedi ki...

gerçekten alev sezerden sonra buruce a uygun bir ses bulunamadı ne yazık ki. O ses onunla o kadar özdeşleşmiş ki, uzun bir süre filmlerde adamon sesi çok tuhaf geldi.

Adsız dedi ki...

dizinin orjinal adı moonlighting. amerikan ABC televizyonu tarafından mart 1985 ile mayıs 1989 tarihleri arasında yayınlanmış. başrollerde burce wilis[david addison j.r.], cybill shepherd[maddie hayes], allyce beasley[agnes dipesto] rol alıyorlardı. dizinin dublajı alev sezer[1997 de hayatını kaybetti.] tülay bursa ve meral babacan tarafından başarıyla yapılmıştır. hatta willisin dublajı alev sezerin şöhretini katlamasına sebep olmuştur. dublajda bu tarz örneklere az rastlanır[sezai aydın-bill cosby ve müşfik kenter-alf gibi...]

Adsız dedi ki...

bu arada o TRT-4'ten ingilizce orijinal seslendirme o yıllardaki bütün dizilerde vardı. altın kızlar'ı öyle dinlemek istemiştik de sarmamıştı. sıfır İngilizce ile neyine dinliyorsun :))

Adsız dedi ki...

Buruce WILIS ve adını hatırlayamadığım kadının çılgın detetkiflik dizisi, Wilis ''David'' Rolünde, Kadın ise ''Maddie'' Rolünde, Gökdeleninin bir katında Dedetkiflik Bürosu İşletmektedirler. Maddie Temkinli, David ise Çılgın, Her Olaya Zıplayan, Burnunu Sokandır. Doğru Hatırlıyorsam Pazartesi Saat 21:00'da Yayınlanıyordu. ALINTIDIR.

Adsız dedi ki...

bruce willis'i bize tanıtan dizi..
"moonlightning"dir asıl adı.
Müziği ve sekreter "topesto"su süperdi:D

Adsız dedi ki...

Mavi Ay çok güzel bir diziydi. Dizinin güzelliği yanında ozamanlar küçük olduğum için hayatımda güzeldi. Resmi görünce ogünleri hatırladım.

Adsız dedi ki...

Her birimiz bir maddy-david olmuşuzdur.Alev Sezer seslendiriyordu Bruce 'u Allah rahmet eylesin çok başarılıydı.Yenisi de fena değil ama bizim Bruce Bruce Sezer'di.

Adsız dedi ki...

muzip david in maceraları.çok güzeldi bu dizi.o zamanki ince espirileri şimdiki dizilerde göremiyorum.müziği bir başka güzeldi.mp3 olarak arada sırada dinlerim.tam bi best seller

Adsız dedi ki...

bruce'un, partnerine buğulu bi sesle "meggy meggy meggy" diye seslenişi hala kulaklarımda. bi isim bu kadar mı güzel söylenir yaaa...

Adsız dedi ki...

çok güzel diziydi.cuma akşamları olurdu.kaçırmadan izlerdik.ama sonlarına doğru megie david'den hamile kaldıydı da yine evlenemediydi.bööle garip halüsinasyonlar falan görmeye başladıydı.meleklerle falan konuşuyodu.birlikte olduktan sonra işin büyüsü bozuldu zevki kaçmıştı.birlikte olmalarına sevinir ama eski tadı kalmadı diye üzülürdük.

zavazingo dedi ki...

cok severdim mavi ayi..david maggieyle arasi bozulduu zaman gider eve tikilir sakallari kirli sakal tadinda uzatir ickilere gomulur karanlikta yerde siseyle otururdu.bi bolumde maggie kaybolmustu david birini arayip sarisin guzel siska ve yamuk bacakli bi kadin gordunuz mu orda die sormustu.istediin kadar guzel ol bacagin yamuksa yamuktur die dusunmustum.neyse tekrar izlemeyi cok isterdim aslinda.

Adsız dedi ki...

harika bir diziydi..üzerinde bu kadar çok konuştuk ama tekrar nasıl izleyebilirz

Adsız dedi ki...

Herkes maviay'ı izlediğini David ile Maddie'nin kavgalarını hatırlatıyor ama insanlar ne çabuk isimleri unutuyor!Maddie'ye Maggi diyor!

Adsız dedi ki...

yıllardır o seksi sesiyle meedie deyişi o güzel müziği hiç unutmadım bikaç sene evvel yine yayınladılar sanırım ama hayat telaşesi hiçbişey eskisi gibi olmuyor ama müziğini dinlemenin bi yolunu bulucam

dali dedi ki...

keşke bu diziler tekrar oynasa veya imken olsada oyıllara geri dönebilsem.saflık temizlik herşey ozamanlada idi belki bana öğle geliyordu hepsi birbirinden güzeldi mavi ay kara şimşek villımtel ziyaretciler hayatağacı yalanrüzgarı dahaneler tv ve dizi ozaman güzeldi şimdiki ke nanallar nede diziler bence bukadar güzel degil.mavi ay dizisindeki gerçek işmi view as slideshow olan Maddie çok seviyordum belkide çocuklugun verdigi bir sıcaklık tı ona karşı yinede seviyorum şimdi başlasa diziler hiçbir bölümünü kaçırmam.

Unknown dedi ki...

Bruce willisin türkiyede bu kadar sevilmesindeki tek neden Alev SezedirTabi maddiei seslendiren Tülay Bursanın hakkınıda yememek lazım oda Alev Sezer kadar mükemmel bi dublajdır.

Unknown dedi ki...

Bruce willisin türkiyede bu kadar sevilmesindeki tek neden Alev SezedirTabi maddiei seslendiren Tülay Bursanın hakkınıda yememek lazım oda Alev Sezer kadar mükemmel bi dublajdır.