Cuma, Mayıs 12, 2006

UZAY YOLU (Star Trek)


İşte elemanları adeta ulusal kahramanlar haline gelmiş, çok sevilen bir dizi daha. Kaptan Körk ve Volkanlı Mister Spak çocukluğumuzun unutulmaz tipleriydi. Geminin adı Atılgan'dı, Uhura diye zenci mürettebat, bir de bunları heryere ışınlayan Skati vardı, "ışınla beni Skati" yıllarca dilimize pelesenk olmuş bir espriydi. Her bölümde Kaptan Körk "kaptanın seyir defteri, ışık yılı bilmemne, Atılgan'ı şuraya götürüyoruz" gibilerden günlük tutardı. Türkiye'de Uzay Yolu sevgisi doruğa çıkınca nur içinde yatsın, rahmetli Sadri Alışık "Turist Ömer Uzay Yolunda" isimli şaheseri çevirmiş, (hani kapıların pışıık pışıık diye açıldığı) kompiterle de bir güzel dalgasını geçerek olaya son noktayı koymuştu.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

dizinin başında belirtilen "kaptanın seyir defteri,ışık yılı..." diye başlayan tüm cümleler gerçek bir tarihi ifade ediyor. dizinin yapımcıları o zamanın tahmini tarih değerini bu şekle getirmek için özel bir hesap tekniği geliştirmişler. yani söylenen tarihler kesinlikle kafadan atma değil ve birbirini takip ediyor. ayrıca bu diziyle birlikte ilerleyen bölümlerde klingon ırkına özgü yapay bir dil bile oluşturulmuş. dünyada bu dili konuşan birkaç bin insan var ! dizide hayal edilen teknolojilerin antimaddeden tutun da, diğer fizik alanındaki birçok araştırmada bilim adamlarına esin kaynağı olduğu söyleniyor...
seckinar@yahoo.com

Adsız dedi ki...

Stephan Hawking orjinal dizinin değil ama sonraki nesil dizisi olan The Next Generation'da bir bölümde oynadı.Dizinin hayranıymış. Uzay Yolu bütün diziler bir yana, takip eden diğer dizileriyle, filmleriyle başlıbaşına bir efsane.
Aslında 80'ler dizilerinden bahsederken bizim The Next Generation'dan bahsetmemiz gerekirdi, çünkü asıl 80'ler dizisi (87-94) odur. Ama TNG'yi sonuna kadar gösteren tek bir kanal olmadı şu ülkede.

Adsız dedi ki...

TNG 80'lerin dizisiydi ama buraya 90'larda geldi. Biz Kirk devri adamları olarak Picard'a pek ısınamadık...öyle işte.

Adsız dedi ki...

Bu diziyi yeniden seyredebilmeyi dilerim.O zamana göre çok başarılı buluyorum.

Adsız dedi ki...

TRT'ye 1984'te gelmiş dizi. öyle değil mi?