Perşembe, Mayıs 17, 2007

BOLERO 1984


Seksenli yıllarda televizyonda buz dansı izlemek, yarışmacıların rengarenk ve çiftlerin uyumlu kıyafetlerini çekiştirmek çok hoşumuza giderdi. 1984 Saraybosna Olimpiyatları buz dansı kategorisinde bir ilke sahne olarak tarihe geçmişti. İngiliz Jayne Torvill & Christopher Dean ikilisi, Ravel'in Bolero'su eşliğinde yaptıkları serbest dansları ile tüm jüriden 6 tam puan alarak şampiyon olmuşlar, buzda kusursuzluğu yakalayarak ekran başında hepimizi büyülemişlerdi. Bu ikili Seksenlerin başından itibaren tüm şampiyonalarda Rus egemenliğine son verip birincilikler kazanmaktaydı. 1984 yılından sonra ise profesyonel olarak kariyerlerine devam ettiler. Bolero'da ikili buzun üzerinde ağır ağır dans ederek dans ederek başlıyor ve müziğin temposuyla beraber hızlanarak, sonunda artistik bir şekilde yere yuvarlanıp "ölüyor"lardı. Kıyafetleri açıklı koyulu mor tonlardan oluşmuştu. İkili danslarını bitirdikten sonra jüri şakırt diye 6'ları basmış ve Torvill & Dean efsane olmuştu. Ne zaman Bolero'yu dinlesem gözümün önüne buzda süzülen Torvill & Dean ikilisi gelir.

http://www.youtube.com/watch?v=t2zbbN4OL98

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Tek bir kanal varken mutluyduk,herşeyi seyredebiliyorduk.Onlar kayarken görsel olarak bizde sanatın içinde kayıyorduk.Dinlerken klasik müzik öğreniyorduk,ritm duygusunu,uyumu...çok şey girdi bilinçaltımıza,kültürel yanımızı destekledi.Harika bir çiftti bunlar.Yanlış hatırlamıyorsam Jane polisti,yoksa kütüphaneci mi?..herneyse yaşamın neresinde olursak olalım harika şeyşer yapabiliriz mesajı verdiler.

Adsız dedi ki...

evet haklisin tek bir kanal varken cok mutluyduk sımdı butun dızıler fılmler kanallar cok karisik..

Gamze dedi ki...

Onlar efsane bir çiftti.Sanırım ilk defa buz üstünde Jane Torvill Christopher Dean'i taşımıştı.Hem görsel hem de müzikal anlamda bir başyapıttı.Biz en şanslı kuşağız bu anlamda çünkü, rahmetli İsmail Cem'in TRT genel müdürlüğü yaptığı yıllarda tanıştık o sihirli kutuyla:)Şimdiki bombardımanı ve kirliliği yaşarken çok özlüyorum o yılları...

inci çiçeği dedi ki...

ayy ne günlerdi onlar:)) ben zaman tünelinde yolculuğa çıktım sayende:)))