Perşembe, Mayıs 17, 2007

EUROVISON 1980 - PETROL

Türkiye'de Yetmişli yılların ikinci yarısında başlayan Eurovision çılgınlığı seksenlerde binbir türlü hezimetle bezeli ulusal bir takıntıya dönmüştü. Bu yüzden TRT'de 1980 yılında yarışmaya Süperstar Ajda Pekkan'ı gönderdi. Ajda memleketin en Avrupai kadınıydı, güzelliği, yabancı bestelerden uyarlama şarkıları ve estetik ameliyatları ile en parlak yıldızımızdı. Bütün bunlara rağmen yarışmaya alabildiğine oryantal bir şarkıyla katılmıştı : Petrol. Amaan petrool, canıım petrool artık sana sana sana muhtacıım petrool diye uzayıp giden ağdalı melodisiyle şarkı 15. olabilmiş, Ajda Pekkan uzun süre depresyondan çıkamamıştı.

http://www.youtube.com/watch?v=3WHpgaG_DnY

3 yorum:

coldmarch dedi ki...

Duyduğuma göre o zamanın TRT yöneticileri yarışmaya giderken sarışın Türk kadını olmaz diyerek Ajda'nın saçını zorla koyu renge boyatmışlar.!!!!!

galactica dedi ki...

O zamanlar bulmakta çok zorluk çekilen, alımında zorlukların çekildiği petrole çekilen şarkı, 80lere damgasını vuran eurovision klasiğidir bence. Şarkı güzel veya çirkin beğenilir veya beğenilmez.

Adsız dedi ki...

esasen bu şarkının bir de İngilizce versiyonu varmış, sözleri internette bulunuyor. Okudum da, 70'li yılların sonlarındaki petrol krizi ortamı hakkında mizahi ve güzel bir şarkı olmuş. O yıllarda Eurovision'da eğer resmi dil şartı olmasa biraz daha başarılı olabilirdi sanırsam.