Perşembe, Mayıs 11, 2006

KÖKLER (Roots)


Afrika'daki evinden ve ailesinden vahşice koparılıp Amerika'da köle olarak satılan Kunta Kinte'nin acılarla dolu hikayesi televizyonun karşısındaki herkesi ağlatmıştı. Bu dizi aslında Kunta'nın torunun torunu Alex Haley tarafından yazılan romana dayanıyordu. Dizinin en acıklı yerlerinden biri Kunta'nın o yakalandığı andaki çığlıkları ise, diğeri de kaçmaya çalışırken yakalanıp ayağının kesilmesiydi. Bir de beyazlar buna Tobi diye isim vermişler, kahramanımız "benim adım Kunta Kinte" diye karşı durmuştu onlara. Bu diziden sonra esmer ya da güneşten çok yanmış kimi görsek "Kunta Kinte'ye dönmüşsün" demek moda olmuştu.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

diziden sonra kakaolu keklere kunta kinte denmye bile başladı
hey gidi günler hey

zafer dedi ki...

evet benim yıllar boyunca adını kunta kinte diye bildiğim kek birden brownie oldu..

adilek06 dedi ki...

bizim rularimiza girer ve bir turlu anlayamazdik bir insanin ne kadar bu kadar asagilandigini..
cok cocuktuk cooook
hala acirim zencilere, ve kendilerine Afrikali-Amerikali denilmesine

Adsız dedi ki...

evet abicim yılların Kunta Kintesi, birden hoop Brownie oldu.

Bi de Brownie ve Kunta Kinte aslında çok farklıdır. Brownie Kunta Kintenin yandan yemişidir. Brownie'nin üstünde krema olması şart değilken..Kunta Kindenin üstünde 1 barnak çikiletalı krema olmazsa biz ona Kunta Kinte demeezz..

Brownie diyebiliriz evet.

Adsız dedi ki...

bu diziyi çok iyi hatırlıyorum soluksuz seyrederdim. kunta kinte vardı. kızı vardı. bi de torunu vardı horoz corç. sonra yıllar sonra aslında bu dizinin yazarı dizinin son bölümünde afrikaya gidip orda kabilenin tarihini ezberlemiş birinden atası olan kunta kintenin yaşamını öğrenmişti. kunta kinte gambialıydı hatta haritayı açıp bulmuştum. :)

topaz42 dedi ki...

Hiç unutamadığım bir sahnesi şu: Kunta Kinte bir ağaca bağlanmış. Üzerini çıkarmmışlardı. Sahibinin elinde kırbaç. Senin adın Toby diyordu. O ise benim adım Kunta Kinte diyordu. O böyle dedikçe sahibi kırbaçı vuruyordu sırtına. Sırtı yol yol kan olmuştu. Sonra kalabalıktan insaflı bir beyaz çıktı. Kırbaçlı adamı zar zor ikna edip yüksek paraya Kunta Kinte'yi satın almıştı. Yeni yeri ve yeni sahibi eskisine nazaran daha iyiydi.